8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi 8 Mart

Tarih:  Date

TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi’nde kısmi zamanlı çalışma bursu ile çalışan öğrencilerimizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dilekleri

“Her kız çocuğunun yaşama eşit fırsatla başlama ve hayatı güvenle keşfetme hakkı olduğuna inandığımızı bu 8 Mart'ta ve her gün haykırıyoruz. Başta kızlar olmak üzere çocuklar yoksulluk ve/veya dışarıda çalışma, tutucu toplumsal kurallar, kırsal ya da ulaşımın zor olduğu bölgelerde yaşıyor olmak, etnik ya da dil temelli azınlıklardan olmak gibi nedenlerle okullarını terk ediyorlar veya okula düzenli devam edemiyorlar. Her kız ve oğlan çocuğunun eğitime fırsat eşitliği temelinde özgürce erişmesi için çalışmalıyız! İnanıyoruz ki, eğitim hizmetlerine eriştikleri, çocukların şiddet ve istismardan korundukları, katılım haklarına saygı gösterilen sağlıklı ve güvenli ortamlarda ayrımcılık yapılmadan yaşadığı bir dünya gerçek olacak. Bunun için çalışmalıyız, çalışacağız. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Olsun!”

Neslihan Alakabak, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü

“Toplumsal cinsiyet eşitliği için verilen mücadelenin başlangıcı olan 8 Mart 1857’den itibaren kat edilen yolu kutluyor ve önümüzdeki 8 Mart’larda daha eşitlikçi bir toplum olabilmeyi diliyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz Kutlu Olsun.”

Berkay Kaya, Psikoloji Bölümü

“Zorunlu göç yolculuğunun zorlu deneyimlerinden özellikle etkilenen grubun kadınlar olduğu bilinmektedir. Kimi kadın toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle onlara atanan zorluklardan ve uğradıkları şiddetten kaçmak için çıkar bu yolculuğa, kimi ise bu rollerin bir getirisi olarak ailelerine yepyeni bir gelecek sunabilme umudu ile. Yeni hayatlar inşa edebilme uğruna çıktıkları bu yolculukta mülteci kadınların bavullarında getirdikleri en büyük yüklerden biri kadın olmaktan ziyade, mülteci kadın olmaktır. Sadece bugün değil, her gün onların sesi olmak ve onlara yurt olmak için çabalamak hepimizin görevidir. Tüm kadınların ayrımcılıktan uzak bir dünyada omuz omuza yaşayabilmesi dileğiyle…”

Zekiye Gürün, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü & Cenay Gürhan, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü

“Çalışma ortamlarında cinsel taciz, eşit olmayan ücret, cinsiyete dayalı olumsuz stratejiler, önyargı ve cinsiyetçi söylemler değil ihtiyaçların eşit olarak dikkate alındığı, işe alım ve terfi stratejisinde kadın+’ların eşit fırsatlara sahip olacağı, eşit ücret ve eşit çalışma ortamları olana dek hak temelli çalışmalarımıza ve mücadelemize devam edeceğiz. Kadınların tüm çalışma ortamlarında eşit ve özgürce var olması dileğiyle.”

Büşra Başar, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü

“İşgücüne dahil olan kadınların da ev içerisinde çamaşır, bulaşık, yemek, temizlik ve çocuk bakımı gibi konularda partnerlerinden daha fazla emek harcadığını biliyor muydunuz? Fakat kadınların ev içinde sarf ettiği bakım emeği maalesef görünmez kılınmaktadır. Kadınların iş piyasasında göstermiş olduğu büyük emeğin hakkıyla takdir edildiği, ev içinde verdikleri emeklerin de görünür olduğu ve hakkının verildiği nice 8 Mart’lara.”

Büşra Seray Düzyol, Göç Çalışmaları Yüksek Lisans Programı

“İş hayatında, şirketlerin kadın çalışan oranlarını paylaşıp bunu takdir edilmesi gereken bir incelik olarak görmesi, varolan haklarını başkalarının onayını alarak kazanmak için uğraşan kadınların saygısını değil, öfkesini artırıyor. Bizler, “eksik olan bir şeylerimize” rağmen toplumun bizi “kabullenmesini” değil, yılda bir gün markaların hediye kampanyalarının öznesi olarak geçiştirilmeyi değil, toplum olmayı gerektiren; toplumun her kesiminin farklılıkları ve benzerlikleri ile bir arada eşit şekilde varolabildiği günlerin hayalini kuruyoruz. Daha iyi ve nice 8 Mart’lar diliyorum.“

Nisan Deniz Eren, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü