TED Üniversitesi’nde Hijyenik Ped Desteği

TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi Hijyenik Ped Desteği

Tarih:  Date

Türkiye'de ped ve tampon gibi menstrüel ürünlere uygulanan vergiler, bu ürünlere olan erişimi büyük oranda güçleştiriyor. Türkiye’de menstrüel ürünlere, Lüks Tüketim Vergisi adı altında, yüzde 18 oranında vergi uygulanıyor. Oysa menstrüel ürünler, temel ihtiyaç kategorisi altında değerlendirilmesi gereken ürünlerdir. Türkiye’deki enflasyon kaynaklı fiyat artışları nedeniyle, kadınlar, yoksul kesimler ve üniversite öğrencileri, “regl yoksulluğu” yaşandığını gündeme getiriyorlar. Elektrik ve doğalgaz gibi temel barınma ihtiyaçları kapsamındaki hizmetlere ciddi oranlarda zam yapılmasıyla pek çok ürün kaleminde meydana gelen fiyat artışları, “temel ihtiyaçlar ve vergi” tartışmasına yol açmıştır. Gıda ürünleri için katma değer vergisinin (KDV) sıfırlanması çağrısının yanı sıra kadınlar menstrüel ürünler için vergi sıfırlaması talebinde bulunuyor. Derin Yoksulluk Ağı tarafından yürütülen araştırma, araştırmaya katılan kadınların yüzde 82’sinin pede erişemediğini ve yalnızca yüzde 18’inin herhangi bir destek olmadan pede erişebildiğini gösteriyor (1). Fransa’da 6 bin 500'den fazla üniversite öğrencisiyle yapılan bir diğer araştırma (2) ise, ankete katılanların yüzde 13'ünün tampon ya da ped almak için başka bir temel ihtiyacından fedakarlık yapmak zorunda kaldığını ortaya koyuyor. Ankete katılanların üçte biri, regl dönemini geçirmeye yeterli miktarda menstrüel ürün satın alabilmek için mali desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Regl yoksulluğunun, toplumsal bir konu ve eşitliğe dair gerçek bir sorun olduğu açıktır. Bu sorun ile başa çıkabilmek adına üniversitemizde belirli miktarda ve pede erişimin güç olduğu durumlarda kullanılmak üzere ücretsiz ped sağlanacaktır. Sağlanan pedler, TED Üniversitesi ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi’nin üniversitemiz mensuplarına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hediyesidir.

Pedlere ulaşabileceğiniz noktalar:

Ayşe Ilıcak Kütüphanesi (B Blok)

Öğrenci İşleri Müdürlüğü (A Blok)

İngilizce Dil Okulu Sekreterliği (B 543)

Ayşe Ilıcak Kütüphanesi (D Blok)

Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Fakülte Sekreterliği (D 016)

Eğitim Fakültesi, Fakülte Sekreterliği (D 116)

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fakülte Sekreterliği (D 226)

*

(1) Göçmen, E., Kalender, G., Foggo, H., Yüksel, S., Şener, Ş., Duman, Ş. (2020). Pandemi döneminde derin yoksulluk ve haklara erişim araştırması. https://derinyoksullukagi.org/wp-content/uploads/2020/11/Pandemi-doneminde-derin-yoksulluk-ve-haklara-erisim-arastirmasi-Yerel-Yonetimlere-Kriz-Donemi-Sosyal-Destek.pdf

(2) France: Free period products for students. (2021, 23 Şubat). Deutsche Welle. https://www.dw.com/en/france-free-period-products-for-students/a-56666492