1 Mart 2022 tarihinde, Eşit Bakım Emeği Günü kutlamaları kapsamında, Prof. Dr. İpek İlkkaracan ile “Türkiye’den Eşit Bakım Emeği için bir Öneri: Mor Ekonomi” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirilmiştir. Etkinliğimiz, Eşit Bakım Emeği Günü Girişimi’nden (Equal Care Day Initiative) Almut Schnerring’in Eşit Bakım Emeği Günü’nün nasıl başladığı ve ilerlediği hakkında bilgilendirici konuşması ile başlamıştır. Daha sonra, merkezimizin 2020-2021 Akademik Yılı faaliyetlerinde kısmi zamanlı çalışma burslu öğrenci olarak görev alan Hayriye Çukurlu, eşit bakım emeğine yönelik çalışmalarımızdan bahsetmiştir. Genel çerçevenin ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) Prof. Dr. İpek İlkkaracan, “Türkiye'den Eşit Bakım Emeği için bir Öneri: Mor Ekonomi” başlıklı konuşmasını gerçekleştirmiştir. Zoom üzerinden gerçekleştirilen etkinlik, YouTube üzerinden canlı olarak yayınlanmıştır. Youtube yayınına ulaşmak için tıklayınız.

"Mor Ekonomi bakım emeğini merkezine koyan, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, sürdürülebilir bir ekonomik sistemi tasavvur etmektedir. Yeşil Ekonomi, üretim ve tüketim örüntülerini doğanın yeniden üretim süreçleri ile uyumlu hale getirecek önerileri içerirken, Mor Ekonomi bakım emeğinin yeniden üretimi, eşitsizlikler üzerinde temellenmeyen bir toplumsal dayanışma ile nasıl sürdürülebilir kılınabilir sorusuna odaklanmaktadır. İpek İlkkaracan tarafından 2010’lu yıllarda Alman Çevre Bakanlığı’nın desteklediği bakım emeği ve yeşil ekonomi konulu bir girişim çerçevesinde geliştirilen Mor Ekonomi önermesi, kadın hareketi içerisinde katılımcı katkılarla büyüyen ve gelişen bir kavramdır. Türkiye’deki kadın örgütlerinin yanı sıra Brüksel’deki Avrupa Kadın Lobisi (EWL), Kuala Lumpur’daki Uluslararası Kadın Hakları İzleme Örgütü Asya-Pasifik (CEDAW Asia-Pacific) gibi uluslararası örgütler tarafından savunuculuk çalışmalarında kullanılmaktadır."